Skaper turboeffekt i Innovasjonsdistriktet

Det blåser en gründervind over Puddefjorden for tiden. For knappe to år siden flyttet StartupLab inn i V-bygget.

,

Rugekasse for gründerbedrifter

-Det er et unikt arbeidsmiljø vi tilbyr, forteller Åshild Aarø som er Community Manager i StartupLab Bergen. De spreke lokalene ligger med utgang til bryggen og med et stort tilstøtende kaféområde – perfekt for uformelle møter der man kan diskutere nye idéer over en kaffekopp.

I tillegg til rimelige kontorlokaler, får gründerne i StartupLab møte andre gründere og dra veksler på hverandres erfaringer. De blir introdusert for investorer, næringslivspartnere og et stort nettverk av fagkompetanse. Men det er gründerne selv som legger premissene.

-På StartupLab ønsker vi ikke å sette så faste rammer, men er mer opptatt av å legge til rette etter behov. Gründerne kjenner sine egne behov best, og kan når som helst prikke oss på skulderen, sier Åshild.

Jobben hennes er å finne rette ressurspersoner som kan hjelpe innenfor de forskjellige områdene. Det kan handle om alt fra rekruttering og patentering til investorpresentasjoner, kapitalinnhenting og go-to- market-strategi.

-Kort fortalt kobler vi gründere med investorer og næringsliv. Daglig hjelper vi med å introdusere gründerne til etablerte bedrifter slik at gründerne får validert teknologi og marked. Da blir veien ut i markedet betraktelig enklere, erfarer hun.

Startet i Oslo

StartupLab startet selv som gründerbedrift i et kjellerlokale på Blindern i Oslo. Året var 2012, og idéen var å skape en koblingsboks mellom akademia, teknologi- gründere og næringsliv. Behovet viste seg å være stort og modellen har fungert svært godt. I dag har StartupLab overtatt hele første etasje i Forsknings- parken på Blindern og huser til sammen 110 gründerbedrifter. Minst to av tre gründere lever eller vokser videre etter at de er ute av StartupLab.

I 2019 ønsket StartupLab å utvide til andre byer, og valget falt på Bergen. Blant suksessrike startups herfra finner vi Kahoot, som i dag har en estimert markedsverdi på ca 30 mrd. kroner.

– Bergen har sterke teknologiske og akademiske miljøer og har i tillegg en bred maritim industri. Dette var et ideelt utgangspunkt for oss. GC Rieber Eiendom og DNB hadde et sterkt ønske om å få oss inn her i innovasjonsdistriktet, og la forholdene godt til rette, forteller Åshild. Erlend Waaler som var ansvarlig for gründersatsingen i DNB, takket ja til å bli leder for StartupLab i Bergen. Begge har et sterkt engasjement for å utvikle nye og bærekraftige arbeidsplasser.

Både GC Rieber og DNB har vært viktige støttespillere for etableringen og er to av totalt 25 næringslivspartnere i StartupLab i Bergen.

7Analytics

Å få kontakt med StartupLab har vært veldig viktig for oss. Det er et uslåelig miljø for nettverk og fagkompetanse her.

Nå formes Solheimsviken

Det blir merkbare endringer i Solheimsviken når det nye hotellet er bygget og det nye flotte næringsbygget Skipet står ferdig.